+31 76 571 3209 •

Vragen

Hier onder staat een bloemlezing van vragen die wij ooit ontvangen hebben. Lijkt een vraag veel op uw situatie? Lees dan snel verder, of nog beter, neem contact met ons op.

Mijn huwelijk is een internationaal verhaal. Ik ben zelf Nederlander, ben getrouwd met een Braziliaanse en woon al een tijdje in Frankrijk. De relatie gaat helaas niet zo goed meer en we willen gaan scheiden. Waar dienen we de scheidingsprocedure te starten?

(Dantas-Juridico:) Er zijn regels voor "internationale aspecten van scheiden". Lees hierover meer in het artikel:
Ik ben Braziliaanse en ik ben getrouwd met een Nederlander in Nederland met geregistreerd partnerschap. Wij zijn het met elkaar eens over de echtscheiding. Is een advocaat nodig voor deze echtscheiding?

(Dantas-Juridico:) Ja, indien u getrouwd bent op basis van geregistreerd partnerschap is ook een advocaat nodig. Als de partners het met elkaar eens zijn zult u geen rechterlijke procedure hoeven te volgen. Echter, bij geschillen is het verstandig ieder zijn eigen advocaat te nemen en dus moet dan wel de partnerschap via de rechter ontbonden worden.
Ik ben een Nederlander en ben inmiddels gescheiden van mijn Braziliaanse (ex-)vrouw. Mijn huwelijk was in Nederland ingeschreven en recentelijk heb ik mijn scheiding ook bij de instanties in Nederland doorgegeven. Ben ik nu klaar?

(Dantas-Juridico:) Nee, uw huwelijk dient mogelijk nog in Brazilië gehomologeerd te worden. Neem voor alle zekerheid even contact met ons op.
Ik ben getrouwd met een Belg in Brazilië en het huwelijk is geregistreerd in België. Mijn echtscheiding is uitgevoerd in Brazilië, moet ik nog mijn Braziliaanse echtscheiding in België laten registreren? Stel dat ik niet dat doen zijn er consequenties?

(Dantas-Juridico:) Omdat uw huwelijk ook in België is geregistreerd dient u de echtscheiding ook in België in te schrijven of te homologeren. Indien u dit niet doet blijven de schulden en de opgebouwde vermogens gezamenlijk van partners (in het geval dat u getrouwd was in gemeenschap van goederen). De andere consequentie is dat u in België niet opnieuw kan trouwen. Neem contact met ons kantoor, we kunnen de inschrijving van de Braziliaanse echtscheiding voor u regelen.
Ik heb slechts de Braziliaanse nationaliteit en ben getrouwd met een Nederlander in Nederland, ik heb twee kinderen van hun Braziliaanse vader, mijn twee kinderen (een van 9 en een van 11 jaar oud) wonen bij mijn moeder in Brazilië en ze zitten daar op school. Verder stuur ik maandelijks geld voor hun onderhoud. Heb ik recht op kinderbijslag in Nederland ?

(Dantas-Juridico:) Ja, maar U dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen, neem contact op met ons kantoor om dit voor u te regelen.
Mijn partner en ik zijn al een tijdje gelukkig samen. Mijn kinderen uit mijn vorige huwelijk in Brazilië wil ik graag naar Nederland laten overkomen zodat ons gezin weer compleet is. Kunt u ons helpen bij de verblijfsvergunning?

(Dantas-Juridico:) Natuurlijk kunnen wij u van dienst zijn bij de aanvraag van een verblijfsvergunning voor uw kinderen. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij u helpen vanaf een advies over de te volgens procedure tot het compleet uitvoeren van deze procedure. Denk dan bijvoorbeeld aan het regelen van legalisatie van documenten, vertalingen (via beëdigd vertaler), invullen van de benodigde formulieren, etc. Houd er wel rekening mee dat een MVV-procedure over het algemeen enkele maanden kan duren.
Wij, een Nederlandse en een Braziliaan, zijn van plan te gaan trouwen. Kunt u ons adviseren waar wij aan moeten denken als de plechtigheid in Nederland of in Brazilië gaat plaatsvinden?

(Dantas-Juridico:) Buiten de emotionele redenen die een bepaald land kunnen aanwijzen als de gewenste locatie zijn er inderdaad een paar belangrijke zaken om over na te denken. Neem bijvoorbeeld een een kijkje in onze sectie 'Artikelen' over huwelijken. Daarnaast adviseren wij om even met ons contact op te nemen mochten er nog onduidelijkheden zijn.
Tijdens mijn vakantie in Fortaleza is er iets ernstigs gebeurd. Nu heb ik een brief gekregen dat er een rechtzaak gaat komen en ik dien te verschijnen. Wat kunnen jullie voor mij betekenen?

(Dantas-Juridico:) Er zijn verschillende mogelijkheden. Wij kunnen met u samen naar de rechter in Fortaleza gaan. Of wij kunnen middels een machtiging op ons nemen. Ook kunnen wij onze collega's in deze regio inschakelen en voor u hier in Nederland als communicatie brug dienen. Als er papieren geregeld dienen te worden kunnen wij daar zorg voor dragen. U kunt daarbij gewoon in het Nederlands met ons in gesprek gaan. Wij kunnen dan samen met u op ons kantoor in gesprek met de collega in Fortaleza de zaak overleggen, zodat u niet meer dan nodig hoeft te reizen.
Van mijn baas heb ik te horen gekregen dat ik voor vier maanden in Brazilië moet gaan werken. Dat lijkt mij erg interessant, maar moet ik een visum daar voor hebben? En waar moet ik nog meer aan denken?

(Dantas-Juridico:) Een persoon mag in principe drie maanden als toerist of voor 'business meetings' in Brazilië verblijven. Als er gewerkt moet worden is een werkvergunning nodig (business meetings zijn voor ons ook gewoon werken, maar de wet denkt daar iets genuanceerder over). Wij kunnen u behulpzaam zijn bij het verkrijgen van dit visum. Wat betreft uw tweede vraag, buiten een visum dient u na te denken over een bezoekje aan de GGD ivm benodigde vaccinatie. Dit is uiteraard afhankelijk waar u werkzaam zult zijn. Laat u dus goed informeren door de GGD en wacht niet tot de laatste week. Sommige vaccinaties moeten weken tevoren gestart worden. Een andere tip is het in bezit hebben van een creditcard en bankpasjes van twee verschillende banken. Dit kan erg handig zijn als er iets mis is met een van de pasjes, als de computer storing heeft (en er dus niet 'gepind' kan worden). Uit eigen ervaring blijkt dat Visa de meest geaccepteerde creditcard in Brazilië is, maar kort daarop komt Mastercard. American Express is niet overal even welkom. Vergeet niet de pin-code van de creditcard te onthouden en liefst minstens een maal dienen de pasjes in Nederland gebruikt te zijn voordat er internationaal 'gepind' kan worden. Voor alle zekerheid zorg dat er altijd een officiele kopie van uw paspoort en andere belanrijke papieren beschikbaar is. U kunt in Brazilië bij een 'cartorio' een officiele kopie laten maken voor een gering bedrag. Mocht u de officiele papieren kwijt raken (of ze kunnen gestolen worden), dan heeft u tenminste nog wat achter de hand. Als u daar auto wil rijden dient u een internationaal rijbewijs te halen (o.a. bij de ANWB). Dat is een stuk papier dat u naast (dus niet in plaats van !) uw rijbewijs moet tonen als u daar om de papieren gevraagd wordt. Er is echter nog veel meer te vertellen, dus neem gerust met ons contact op.
Na een mooie meevaller wil ik graag wat gaan investeren in Brazilië. Kunt u mij daar bij helpen?

(Dantas-Juridico:) Wij zijn natuurlijk geen adviesbureau wat betreft het investeren zelf. Maar als u een object voor uw investering gevonden heeft kunnen wij u helpen met het papierwerk. Ook kunnen wij met onze collega's ter plaatse samen met u of middels een machtiging de benodigde bureaucratie verwerken. Indien gewenst zijn wij ook bereid contracten na te lopen voordat u deze gaat ondertekenen.
Ik ga scheiden van mijn Nederlandse man. Ik ben zelf Braziliaanse. We zijn in Brazilie getrouw en hebben daar een jaar gewoond voordat we naar Nederland kwamen. Krijg ik bij scheiding mijn meisjesnaam terug?

(Dantas-Juridico:) Voordat hier een antwoord op gegeven kan worden moeten we eerst twee belangrijke verschillen opmerken: Naamsgebruik aanpassen of de naam wijzigen. Naamsgebruik is dat je bij de gemeente aangeeft, bijvoorbeeld als je trouwt of je huwelijk registreerd onder welke naam je bekend wil zijn. Dat kan onder je meisjesnaam zijn, of je naam gecombineerd met die van je partner, etc. Dit naamsgebruik is ook zonder meer aan te passen via de gemeente, via de GBA administratie. Er is ook geen toestemming voor nodig van de partner. Naamsverandering, dat is een veel meer ingrijpende wijziging. Als je de naam zoals die in je paspoort staat wilt aanpassen, dan kan dat niet zomaar via de gemeente. Als Nederlander is het in principe mogelijk, onder voorwaarden, je naam te wijzigen. Maar als geen Nederlander bent, mag de Nederlandse staat je naam niet wijzigen en wordt je doorverwezen naar de vertegenwoordiging in of van je eigen land, dus hier in Nederland zal dat dan een ambassade of consulaat zijn. Daar kun je een naamswijzigingsprocedure starten. De procedure is per land verschillend, dus we kunnen hier niet direkt aangeven wat het beste is. Neem gerust even kontakt met ons op. Bij de scheiding is het dus ook van belang er op te letten dat deze naamswijziging danwel naamsgebruik aanpassing is meegenomen.